Kungsbackafjorden

surfskjuletKungsbackafjorden ligger ca 3 mil söder om Göteborg och är en riktig guldgruva för diverse vattensporter. Till exempel har jag många gånger styrt surfbussen till Torkelstorp för att vindsurfa och här får man trängas med både andra surfare och kitare. Det finns två segelklubbar (Kaparen och och Ölmanäs) och ett ställe i Gottskär som hyr ut havskajaker. Och så har en ny aktör dykt upp  – Surfskjulet i Gottskär. Jag blev jätteglad när jag besökte affären och träffade ägaren Martin Lannér, som var en skön surf dude. Detta är precis vad Gottskär behöver!
Surfskjulet ligger på paradplats i Gottskär (du kan inte missa den) med fokus på SUP (Stand Up Paddle board) och windsurfing. Affären är liten men mysig och har skönt fikahäng i solen. Jag har sett på Facebook att de är många som samlas titt som tätt och SUPar runt i fjorden.

 

fjordenMen så till surfski på Kungsbackafjorden. På sydliga vindar blir det speciella vågförhållanden i fjorden vilket ger regelbundna och lättfångade vågor. Detta ställe är perfekt för de som vill lära sig surfa vågor med surfski eftersom vågorna är just så regelbundna och lättfångade. Och det är inte så långt in till land…
Vägnätet runt fjorden är mycket bra vilket gör att det går hyfsat snabbt att ta sig mellan de olika iläggsställena och fjorden erbjuder bra downwindturer på flera riktningar. Fast är man lite kräsen så är det just SSO-SSV som man skall åka hit för, för att få de klassiska fjordvågorna.

Ja har skrivit ihop en fjordguide och delar gärna med mig av mina turer. En ny version är på G med turer på nordliga, västliga och ostliga riktningar.

Fjordguiden av Emma Levemyr

Fjordguiden HTML (mobilvänlig version)

Se Fjordguiden (pdf) med beskrivning av sju turer
 (pdf)
(Om du vill skriva ut fjordguiden så använd skrivarinställningen “Booklet” – det är så det är tänkt).