Tävling och surfskipropaganda – race report 2014!

Lördag 11 oktober 2014
Som pappa brukar säga: Herre min je! Vilken dag, vilket väder, vilka människor och vad många människor! Snacka om surfskipropaganda under andra upplagan av King/Queen of the fjord. Förra året var vi 14 stycken som paddlade från Gårda Brygga till Daggudden i regn och avtagande blåst, genom tångfällor där vi försökte fånga dyningar som var långa och snabba. I år var vi hela 31 stycken som i strålande sol, 15C och med en rak sydlig vind á 7m/s verkligen fångade fjordens klassiska rullande fjordvågor. Ja, de var små men de fanns där och jag tror de flesta fick surfa.

Här följer min race report från gårdagens surfskihändelse på fjorden:

11:30 samlades vi vid Daggudden. Alla som anmält sig  dök upp, så när som på ett undantag. Under de två sista dagarna var det många anmälningar som trillade in och mamma som redan lagat soppa och handlat fick frågan från mig gång på gång: räcker soppan till 30? Räcker soppan till 35? Räcker soppan till 40? Min mamma är expert på sådana här situationer och är flexibiliteten själv. Hon hade från början tagit till rejält och vi var båda överrens om att det inte alls skulle göra något om vi fick äta Gulasch till lunch några veckor framöver.
Det var lite regnstänk i luften så mamma och svärmor Birgitta började greja med partytältet medan jag försökte skydda anmälningprotokollet från dropparna. Efter att alla fått sin nummerlapp var det dags att byta om och lasta och här dök dagens utmaning upp för min del. 31 personer skulle få plats i så få bilar som möjligt, och jag hade ett släp och 5 funktionärer till mitt förfogande samt två hangarounds som också kunde hjälpa till att köra bilar. Det tog en stund innan jag klurat ut vilka bilar som skulle rulla samt att få folk att lasta över skis och packa in sig i bilarna. Det var ju inte så att alla snällt stod i kö och inväntade instruktioner utan Emma fick jaga runt lite på den stora parkeringen tillika junkyarden och peka med hela handen. Men det löste sig så klart bra. Surfskifolk är oftast mycket bra att ha att göra med, och så rullade vi iväg i ca åtta bilar mot Daggudden. Min nya bil ’Butch-Bettan 3 Enterprise’ skulle idag få göra sitt första riktiga arbetspass och lastades proppfull med folk och skis – härligt!
Vid Gårda Brygga blev det full aktivitet när 31 personer gjorde sig klara för race. Det var nog många som promenerade förbi som undrade vad som hände där nere i den annars så lugna hamnen. Min fru Kris som var ute i båten tillsammans med sin bror Per och foto-Bosse rapporterade till mig att det var fint på havet och faktiskt en del vågor. Prognosen hade spått 6-8m/s rak syd och det var exakt vad vi hade. När jag kikade ut på havet såg jag, förutom en stor sol och glittrande blått hav också ett hyfsat lugnt hav, Bestämde mig där och då för att lägga starten någon kilometer söderut – mitt på öppet hav och inte mellan öarna som först planerat. Med så pass lite vind som det var ville jag nyttja vågorna så mycket som möjligt, både mot oss – i sidan och med oss. (Se banan här)

2014_butchbettan

Nya Butch Bettan 3 Enterprise gör sitt första arbetspass. Jag avslöjar inte hur många vi var där inne… Foto: Bo Törnberg

Ett snabbt skepparmöte hölls där jag förklarade de enkla reglerna: Vi paddlar utåt en bit – håll koll på mig och så lägger vi oss på en rak linje. När jag blåser i visselpipan paddlar ni allt vad ni kan mot Fjordskär. Runda Fjordskär medsols och paddla sedan in i Fjorden. Ganska enkelt faktiskt! Inga bojar att lägga ut, inga krångliga regler om hur det skall tutas när det är fem minuter kvar till start, vad som händer vid tjuvstart osv. Jag var diktatorn och diktatorn skulle inte blåsa i pipan förrän hon var nöjd med startlinjen. Det hade inte funkat så bra på Sicilien för några år sedan men då var vågorna några meter högre. Idag funkade det jäkligt bra men att jag låg så pass lång till vänster var totalt ostrategist. Jag tappade åtminstone 100m på de som låg längst till höger och jag var inte ensam om att muttra över detta efteråt, förvisso med glimten i ögat.

2014_skippersmeeting

Skepparmöte vid Gårda Brygga. Foto: Bo Törnberg

Alltid mäktigt när paddlare sätter fart åt samma håll – 31 stycken vispande paddlare som alla vill fram så fort som möjligt. Efter en liten stund blev vågorna större och det började stampa i motsjön. När jag var mittför Ekeröva blev det en del spegelsjö och någon i fältet gick runt. Jag låg jämsides med Trent och Maciek och Arne hade jag precis lyckats paddla om.  Norrmännen och Thorild var en bit framför på väg mot Fjordskär. När vi rundade Fjordskär blev det plötsligt platt och så fort vinden kom i ryggen blev det även mycket varmt. Svetten började lacka trots att jag inte hade mycket på överkroppen. Jag tänkte lite på de som hade valt torrdräkten idag… Det var för tusan nästan sommar ju. Efter någon kilometer norr om Fjordskär kom vågorna tillbaka och jag kände att idag var det klassiskt fjordföre med den sydliga vinden. Även om vågorna var små så var de rullande och lättfångade – härligt. Paddlingen blir ju så mycket roligare då.

2014_arne_quappen

Arne Quappen går ut hårt i starten. Foto: Bo Törnberg

2014_Jens_webster

Jens Webster är med bra i starten och i motsjön. Foto: Kristin Levemyr

Jag ser Trent, Anders Abrahamsson och Maciek snett framför mig och jag försöker att inte tappa på dem. Någonstand vid Draget går jag om Anders men Trent envisas med att behålla luckan. Han ser dessutom ut att utkämpa en seg strid mot Maciek. Vågorna avtar ju längre in i fjorden vi kommer men de finns ändå något att jobba med hela vägen. Man tycker det ser platt ut men så plötsligt hör man hur en våg bryter bakom sig. På slutet försökte jag gasa lite extra och pressade mig igenom en hel del vågor men utan att plocka på Trent. Han förlorade sin kamp mot Maciek och jag förlorade min kamp mot Trent. Gläds dock åt att jag höll Anders A bakom mig med ett växande avstånd.

2014_emma_levemyr

Emma Levemyr på väg mot mål. Foto: Kristin levemyr

2014_Anders_Winter_andersen

Anders Winter Andersen behöll kungakronan. Foto: Kristin Levemyr

Målet är fullt av glada norrmän och några svenskar. Kungen från 2013 behöll sin krona men en svensk smög sig in i fältet och stal prins-titeln. Kära Evy lyckades hålla sitt mål – att inte vara mer än 10 minuter efter mig, då hon paddlade in 7,5 minuter efter mig. Härligt tjejen! Tångfällorna lyste med sin frånvaro men Jens Webster hade ändå lyckats få napp och fick efteråt trassla bort ett litet grönt nystan från sitt roder. En annan norrman – Einar- som hade drömt mardrömmar om tångfällorna natten till lördag slapp tången.

Hela startfältet var i mål ganska snart efter vinnaren och den efterlängtade after skin tog vid. Mammas Gulasch (med min peppriga kryddning), kaffe och hembakta kakor/äppelkaka tog vid och folk snackade om rejset. Jag uppfattade det som om många hade haft det bra där ute och många var väldigt överraskade av de fina fjordvågorna. Detta gör mig så klart extra glad eftersom min största anledning till detta arrangemang är just att få visa upp fjordens lättsurfade vågor. Visst, ett par sekundmeter till hade inte skadat men med dagens våghöjd blev det hanterbart för alla och inte allt för många dopp för de tävlande. Och folket i mediabåten behövde inte bli allt för blöta.

2014_Prispallen

Prisutdelning där sessor, kungar, knektar, drottnigar och annat celebert folk får pris. Foto: Bo Törnberg

King

Kungen synar priserna och ser ganska nöjd ut. Foto: Bo Törnberg

Prisutdelnig – Vin från pappas källare och choklad och lakrits till de främsta i varje klass. Mr. Fenn – Anders W Andersen, behöll som sagt kungakronana, Jens Thorild tvåa och Einar trea. I damklassen vann undertecknad, Evy Lantz tvåa och Matilda Gustavsson trea.  Sedan blev det utdelning av vinflaskor till funktionärerna Lilian Larsson, Lisbeth Forsting, Birgitta Levemyr, Per Levemyr och Bo Törnberg. Utan funktionärer blir det ingen tävling – ni är oerhört viktiga. Ett stort tack till er och välkomna nästa år J. Och givetvis ett största tack till mina föräldrar och Kris, ni är bäst! (se fullständiga resultat här)

 

Fenn.no sponsrade med priser till tävlingen och dessa lottades ut bland alla deltagare. En lycklig Marcus S vann en Fenn-paddel. Lite annat good-to-have lottades också ut. Einar fick en weed-buster för att i framtiden slippa drömma mardrömmar om tångfällorna.
Till sist delade jag ut en burk av mammas nötkakor till sista deltagaren i mål, som faktiskt hade svettats och ansträngt sig längst av alla. Inte mer än rätt med lite extra kolhydrater där!

Det fanns många glädjeämnen under dagens tävling och ett av de största var att få se så många i damklassen. Vi var hela åtta stycken varav två nya ansikten; Emma Sjöström, som börjat med ski i höst, och Sofia Andersson från Mölle fanns med. Jag riktar min tävling mot både elit och motionär och försöker få folk (speciellt tjejer) att förstå att man kan tävla även om man inte är bäst i världen. Att tävla är så mycket mer än bara själva tävlingen. Jag hoppas att alla ni som inte tävlat tidigare kände detta? En tävling är ett event, en happening, en folkfest, en samling och förhoppningsvis inspiration till fortsatt paddling.

King/Queen of the Fjord 2014 är nu historia och jag, min fru Kris, mamma och pappa kommer leva länge på de härliga minnena vi fick igår. Såklart att det är lite jobb med att arrangera en tävling men helt klart värt det. Mamma hälsar att även om hon lade en hel dag i köket innan tävlingen var det värt det tusen gånger om.

Själv är jag nöjd med arrangemanget. Jag är glad över att jag valde den säkra prognosen med sol och måttlig vind framför en regnig dag där vinden kunde bli mer men kanske också med sämre riktning. Logistiken är som den är och man får pussla lite med bilar och släp. För mig är det viktigt att hålla arrangemanget på en avslappnad nivå och kunna vara flexibel. Att jaga sponsorer är inget jag orkar hålla på med och tackar Fenn.no som liksom förra året försåg prisbordet med priser. Även ett tack till sportkajaker.se som fyllde på med något.

Nästa höst kommer Surfski VM förmodligen att hållas i oktober och då på Tahiti. Självklart vill jag åka dit och hoppas få till det. Därför kan jag inte i skrivande stund yppa något om 2015-års datum för King/Queen of the Fjord men visst tusan skall det bli av. Jag får väl lägga det precis efter VM då jag förhoppningsvis är i mitt livs form och kan ta några nya skalper.

Queen w parents

Margareta, Emma och Bengt tackar alla som kom och ställde upp, tävlandes som funktionärer.

Vi ses!
Emma