Paddling på Kungsbackafjorden
Jag har skrivit ihop en fjordguide med sju turer i- och utanför Kungsbackafjorden. Kungsbackafjorden erbjuder jättefina förhållanden med lättfångade vågor, alla i samma riktning. Det i kombination med att man aldrig paddlar så långt från land lämpar sig fjorden mycket väl för nybörjarna. Det finns flera olika iläggsplatser som möjliggör både korta- och långa turer. Vill man utmana sig själv går man runt Emmas udde – se turen ‘Udden runt’. Dock inget för nybörjare.

Vindriktning: SSO – SSV. Allra störst vågor erhålls på rak sydlig vind. Vid mycket vind fungerar fjorden även på SO och SV.

Fjordguiden av Emma Levemyr

Se Fjordguiden (pdf) utskriftsvänlig version

(Om du vill skriva ut fjordguiden så använd skrivarinställningen “Booklet” – det är så det är tänkt).

 

Beskrivning av iläggs- och upptagsplatserna

Daggudden
Detta är bryggan längst in i fjorden. Kör E6 söderut, tag av mot Kungsbacka/Onsala/Gottskär och kör söderut mot fjorden. En liten skylt ”Daggudden” visas snart efter att 70-sträckan har tagit slut, ca 1500m från E6.
Här är enklast att ta upp sin ski längst in i rännan precis där bryggan tar slut. Här finns några träpålar att kliva på. Stället är skyddat från vind och vågor och det är nära till bilparkeringen.

Draget
Vid Draget finns en fin sandstrand och stranden ligger i skydd från sydlig vind. Draget är tydligt skyltat när du närmar dig Gottskär. Parkera på höger sida vägen innan brevlådorna. OBS, detta är ingen allmän parkering och är det många bilar som skall parkera så välj hamnen vid Gottskär istället.

Gårda Brygga
Jättefin liten hamn med sandstrand, som klippt och skuren för ilägg med ski. Stor parkering (avgiftsbelagd) finns liksom toaletter. Ofta kommer nyfikna och trevliga människor förbi och pratar en stund.
Kör E6 söderut, tag av mot Tjolöholm. Kör söderut mot Åsa. Precis innan Åsa finns tydlig skylt som visar mot Ölmanäs/Gårda Brygga. Följ vägen tills du kommer till havet och hamnen.

Videbergs hamn
Ännu en fin iläggsplats men se upp för den stora stenen till vänster utanför bryggan. Kör mot Ringhals och fortsätt mot hamnen. Kör förbi hamnen och lasta av skis vid sandstranden. Parkera sedan bilen vid P-platserna vid hamnen.

Rågelund
En kanonfin iläggsplats (sandstrand) och bra parkering. Toaletter finns, dock endast öppna under säsong. Kör E6 söderut och ta av vid Frillesås. Kör mot Åsa Camping och tag grusvägen/parkeringen precis till höger efter infarten till campingen. Kör igenom hela parkeringen för att komma så nära stranden som möjlig.

Röda Holme
Gratis parkering och snällt ilägg mellan bryggorna vid den lilla hamnen. Kör mot Gottskär från E6 men tag höger i sista T-korsningen. Skyltar mot Väsingsö/Röda holme visas snart. Följ skyltar mot Röda Holme. Parkera till höger om vägen vid hamnen.

Näsbykrok
Kör mot Gårda Brygga men tag vänster innan hamnen – på Ölmanäs Ringväg. Efter ca 2km tag av höger ner mot ’Viken’ och håll sedan höger tills du kommer till en parkering vid gränsen till naturreservatet. Här får man bära sin ski ca 60m ner till stenstranden. Isättet är inte helt enkelt här om det blåser SSO över 10m/s – inget för nybörjare!

Krokudden
Kör mot Röda Holme och följ sedan skyltar mot Vässingsö. Tag vänster in på den lilla Fjordskärsvägen som ringlar sig längs havet och sen rakt över halvön. Lämna av skis nere vid grinden och parkera bilarna längre upp vid berget där ingen bor, ca 300m tillbaka på vägen. Vid Krokudden finns en jättefin sandstrand i sydläge. Här kan det dock vara svårt att komma i om det blåser på. Välj då istället att fortsätta förbi sandstranen och välj den lilla viken i norrläge. Lägg i på vänster sida mur/pir och håll nära denna då du paddlar ut.

Orrviken vid Sönnerbergen
Den här lilla pärlan ligger längst ut på Onsalahalvön. Kör mot Gottskär, sedan mot Orreviken. Du kommer till en stor vändplan och en liten klubbstuga för Orrvikens Segelsällskap. Här kan du parkera. Vägen ner till havet är den lilla grusvägen. Sätt i vid sandstranden men se upp för några få större stenar som finns där.

Beskrivning av turerna

Fjordturenfg_fjordturen

 

Vindriktning: SSO-SSV
Sträcka: 15km
Start: Gårda Brygga
Slut: Daggudden
Svårighetsgrad: Mellan

Fjordturen är en klassiker med snäll motvindspaddling som uppvärmning! Under turen får du uppleva mycket av det fjorden har att erbjuda utan allt för stor insats. Svåraste partiet på turen är passagen mellan Gårda Brygga och Vindö samt rundningen av Ramnö. Var försiktig vid rundningen av Vindö då det är grunt. Håll gärna ut från Ramnö och välj översta/sydligaste passagen (av tre möjliga) ut i fjordrännan. På så vis vinner du höjd och får ytterligare några surfar. Vågorna här ute är alltid en storlek större än vågorna utanför Draget/Gottskär. Här kan man välja att paddla en stund mot vågorna ut mot Fjordskär för att få känna på berg-och dalbanan. Även om vågorna är stora är de alltid runda och ”snälla”. Den här turen är den effektivaste turen om man ser till körtid och downwindsträcka.

 

Udden runtfg_uddenrunt


Vindriktning: SSO-SV
Sträcka: 18km
Ilägg: Röda Holmen
Upptag: Daggudden
Svårighetsgrad: Svår

Den här turen är min favorit, här får man får man känna på Kungsbackafjordens största vågor. Dessutom får man verkligen möta havet och testa sin förmåga i alla vågriktningar. Jag rankar denna tur som den tuffaste av alla turerna och för egen del paddlar jag inte turen på vindstyrkor över 14m/s. Vid så mycket vind är det rejält segt med de första 4km i motvinden.

Från hamnen kan man välja att paddla antingen rakt mot Malö eller följa kusten ”on paddler’s left”. Första alternativet är längre men erbjuder aningen mindre vind och vågor. Detta är ett bra alternativ om man av någon anledning behöver en kort paus innan ”äventyret” börjar (typ starta kameran, kissa eller samla mod). Runt udden är det berg-och dalbana. Ha god marginal till udden, där är alltid spegelsjö! Planera inga stopp här! Runda udden och cacha in den välförtjänta downwinden. Njut av hur vågorna ändrar storlek och karaktär hela vägen in till Daggudden.

 

Fjordracetfg_fjordracet

Vindriktning: SSO-SSV
Sträcka: 9 km
Start: Draget, Krokudden eller Gårda Bryyga
Slut: Daggudden
Svårighetsgrad: Lätt-Mellan

Fjordracet är en bana och nätrace som sträcker sig från piren vid Lilla Jägaren (5) till bryggnocken/yttersta stolpen vid (4) Daggudden. På www.surfskidagboken.se/fjordracet finns en resultatlista med resultaten sedan tävlingen började. Läs mer om tävlingen och reglerna där. Racet är drygt 9km och allt du behöver är ett tidtagarur. Starten når du från någon av de tre iläggsställena (1) Krokudden, (2) Draget, (3) Gårda brygga. Sträckningen är det klassiska fjordsurfet, det är på den här sträckningen fjorden är som allra bäst.

 

Ringhals lilltur

Vindriktning: SO-SSO
Sträcka: 18km el. 20km
Start: Videkärrs hamnfg_ringhalslilltur
Slut: Gårda brygga el Gottskär
Svårighetsgrad: Mellan

Bra träningsrunda med mycket downwind! Turerna från Ringhals går egentligen inte på fjorden utan utanför fjorden. Vågorna är inte lika symmetriska och kontinuerligt rullande som på fjorden och här krävs det aningen mer erfarenhet och koncentration för att länka vågor och få ett sjysst flyt. Det är därför jag tycker detta är en bra träningsrunda.

Eftersom vinden kommer från land blir vågorna inte så stora men det går i princip alltid att hitta surf. Här kan det räcka med 6m/s för att få en bra tur.
Håll alltid ut en bit efter starten innan du påbörjar downwinden, se kartan. Var aktsam med riktningen, tag gärna med kompass eftersom det är svårt att se Åsas udde. Ska du till Gottskär så sikta på Fjordskär – du ser en vit prick efter att ha paddlat ca halva sträckan. Undertecknad har vid två tillfällen paddlat fel under just denna tur.

 

Ringhals stortur

Vindriktning: SO-SSOfg_ringhalsstortur
Sträcka: 29 km
Start: Videkärrs hamn
Slut: Gårda brygga
Svårighetsgrad: Mellan

Förbereder du dig för Semasters, ett VM eller liknande är detta en tur att rekommendera. Eller om du har ett stort uppdämt behov av downwind och vinden ligger på S- SO så är detta turen för dig. Den innehåller det mesta ur downwindsynpunkt och det är långt. Första halvan erbjuder normala havsvågor medan andra halva erbjuder fjordens fina, lätta och symmetriska vågor. Under turen får du garanterat öva på traversering (även kallat ”snesurf”), speciellt sista biten mot Fjordskär/fjordens inlopp. Som alla turer från Ringhals rekommenderar jag kompass för att hitta rätt. Glöm inte att ta med vätska och energi!


Näsbykrokturenfg_näsbykrokturen

Vindriktning: SSO
Sträcka: 13,5 km
Ilägg: Näsbykrok
Upptag: Daggudden
Svårighetsgrad: Svår

Du orkar inte motvindspaddlingen från Gårda Brygga eftersom det blåser en bra bit över 10m/s och vinden ligger på stadig SSO – då är den här turen perfekt. Men pass upp på isättet – det är stenstrand vid Näsbykrok och alltid lite vågor som rullar in här. Se till att ha allt i ordning när du sätter i. Till en början får du fjordvågorna i sidan men vågorna är ofta runda och snälla även om de är stora. Krydda turen genom att surfa in mellan Yttre- och Inre Lön, riktigt häftigt!


Väst- och ostbananfg_västochostbanan

Vindriktning: O eller V
Sträcka: 14 eller 18km
Start: Rågelund (eller Slut om O)
Slut: Röda Holmen eller Orrviken
Svårighetsgrad: Mellan

På västliga- och ostliga vindar är det inte helt enkelt att hitta downwindsträckor på Fjorden men kan man tänka sig att köra lite så finns det alternativ. På Vågryttaren 2014 nyttjades starten i (3) Orrviken och målet vid (1) Rågelund då vinden låg på stadig väst. När man närmar sig Hållsundsudde och paddlar mot Rågelund syns ett vindkraftverk. Sikta mot detta och du kommer spik rätt till Rågelund. Detta banalternativ är 18km och på västliga vindar mycket exponerat. Det kortare banalternativet med start (2) Röda Holme kan då vara ett alternativ.


Desperados

Vindriktning: O-SO          fg_desperados
Sträcka: 22km
Start: Videkärrs hamn
Slut: Orrviken
Svårighetsgrad: Mellan
Detta är turen för den riktigt desperata surfskipaddlaren som inte längre orkar vänta ut den ostliga vinden. Det är enormt mycket körande för 20km downwind och att ha chaufför är nästan en förutsättning. Turen är dock mycket vacker eftersom den går på öppet hav, långt från land och förbi Malö.
Turen kräver en del vind eftersom det är frånlandsvind, gärna 8m/s åtminstone.